Butonul Magic

Acum cativa ani cand imi faceam de lucru cu niste calculatoare PDP-10 instalate la MIT Artificial Inteligence Lab, am observat pe sasiul unuia dintre ele un mic comutator. Se vedea ca nu era olucrare facuta de fabrica; probabil ca il pusese acolo un hacker hardware, nu se stie cine.

Dupa cum stiti, nu te apuci sa apesi pe un buton pana nu stii ce hram poarta. Comutatorul avea pe el doua inscriptii care nu iti erau de prea mare ajutor: pe una din pozitii era inscriptia ''magie'', iar pe cealalta ''super magie'', ambele facute cu creionul. Asa cum il gasiem eu era in pozitia ''super magie''. L-am chemat pe un alt hacker sa arunce o privire. Mi-a spus ca nici el nu mai vazuse pana atunci comutatorul. Privind mai atent am observat ca de la el pelca doar un fir! E la mintea oricui ,fiind o chestiune elementara de electricitate, ca un comutator nu poate face nimic daca la el nu sunt conectate cel putin doua fire. Era clar ca cineva facuse o gluma neroada. Convinsi ca rationamentul nostru era impecabil, am apasat pe buton. Computerul s-a oprit instantaneu. Va imaginati uimirea noastra!!! Am considerat ca a fost o coincidenta. Totusi am repus comutatorul in pozitia ''super magie'' inainte de a reporni computerul.

Un an mai tarziu, am povestit intamplarea unui alt hacker, lui David Moon, dupa cate imi amintesc. Era clar, se indoia ca sunt intreg la minte, sau poate ma suspecta de o credinta mistica in puterea acelui comutator, ori credea, probabil, ca vreau sa-l prostesc cu o odisee absurda. Ca sa-i dovedesc ca nu bat campii, l-am dus sa vada comutatorul cu pricina. Era inca la locul lui, pe acelasi sasiu, cu un singur fir conectat la el, si tot in pozitia ''super magie''. L-am cercetat amandoi si am vazut un capat al firului liber conectat la un pin de masa. Fara nici un dubiu comutatorul era de doua ori inutil: nu numai ca era inoperabil din punct de vedere electric, dar era conectat la un punct care nu putea afecta nimic. Asa ca am apasat pe el. Calculatorul s-a oprit promt.

De data aceasta l-am cautat pe Richard Greenblatt, un vechi hacker la M.I.T. A cercetat comutatorul si conexiunile. A ajuns si el la concluzia ca nu-si are nici un rost acolo, a luat un letcon si l-a scos. Am repornit calculatorul care functioneaza si acum ireprosabil.

Nici in momentul de fata nu stim de ce comutatorul respectiv oprea computerul. Exista o teorie dupa care , daca un circuit este plasat in vecinatatea unui pin de masa, prin actionarea unui comutator capacitatea electrica se modifica suficient pentru a afecta circuitul, acesta fiin traversat de descarcari de ordinul milionimilor de volti (suficiente oare pentru a destabiliza un computer?). Dar nu vom sti niciodata daca este asa sau nu. Singurul lucru pe care pot sa-l spun cu certitudine este ca intrerupatorul era ''magic''.

Il am si astazi in pivnita mea. Poate are sa vi se para o prostie, dar sa stiti ca il pastrez in pozitia ''super magie''.

Alte Povestiri:
Motorola contra Xerox >>>
Povestea lui Mel >>>
Portretul Robot al Hackerului >>>