Centru de Instruire in Domeniul Proiectarii Asistate de Calculator si Utilizarii Internetului pentru Prezentarea Proiectelor

Facultatea de Inginerie din Braila anunta pe aceasta cale ca in cadrul licitatiaei de Programe Phare 2003 ce a avut loc in vara anului 2005 a obtinut o finantare pentru un proiect intitulat ''Centru de Instruire in Proiectarea Asistata de Calculator si Utilizarea Internetului pentru Prezentarea Proiectelor''. Aceasta reusita se constituie ca o continuare a activitatilor traditionale de instruire in CAD/CAE a propriilor studenti si masteranzi pe baza de licente educationale din S.U.A. si Germania.

In cadrul acestui proiect vor fi instruiti gratuit un numar de 40 de someri cu studii medii si superioare avand varsta mai mare de 18 ani. Durata cursului de formare profesionala este de 5 luni cu un total de 250 de ore de curs si activitati didactice aplicative, ce se vor desfasura in laboratorul de ''Grafica asistata'' al facultatii. Inscrierile se fac in perioada 1.03.2006-1.06.2006 intre orele 10-18 in sala E14, etaj 1, iar instruirea se va desfasura modularizat pe discipline incepand cu 1.07.2006, de catre cadre didactice cu experienta profesionala deosebita ce au mai participat la derularea altor proiecte Phare castigate de Universitatea ''Dunarea de Jos''.

Disciplinele predate in cadrul acestui curs de formare profesionla sunt:
  • Grafica Asistata si Modelare Geometrica Parametrizata in Mechanical Desktop 6
  • Analiza Starilor de Tensiune si Deformatii din Structurile Mecanice Folosind Metoda Elementelor Finite
  • Simularea Circuitelor Electronice
  • Utilizarea Internetului si a Calculatorului pentru Redactarea si Prezentarea Proiectelor
  • Proiectarea si Utilizarea Aparatelor Virtuale de Masura si Prelucrare

Obiectivele acestui proiect sunt:
  1. Obiectivul general este sprijinirea Guvernului Romāniei īn implementarea unei politici integrate multianuale de dezvoltare regională, prin proiecte de investiţii īn sectoarele prioritare, pentru a creşte potenţialul economic şi social local al celor 8 regiuni de dezvoltare, īn conformitate cu prevederile Planului Naţional de Dezvoltare (PND) şi īn strānsă corelare cu programul de dezvoltare instituţională, asigurat pentru elaborarea politicilor naţionale de coeziune economică şi socială - aliniate politicilor şi practicilor UE.

  2. Obiectivul specific este ''Facilitarea accesului la ocupare a persoanelor care caută un loc de muncă, prin intensificarea măsurilor active pentru ocupare şi prin dezvoltarea unor deprinderi noi, necesare schimbărilor de pe piaţa muncii, promovānd egalitatea de şanse la angajare pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi şomerii tineri şi şomerii de lungă durată''.
Somerii calificati prin acest proiect vor deveni atractivi pe piata fortei de munca deoarece ei vor fi apti in viitor sa foloseasca in domeniul proiectarii asistate, tehnica de calcul din dotare, sa elaboreze pe suport informatic intreaga documentatie a proietelor executate cat si sa prezinte cu mijloace informatice specializate rezultatele activitatilor de proiectare.

De asemenea trebuie spus ca proiectul vine in intampinarea nevoii percepute la nivelul orasului Braila cat si a judetelor limitrofe de a avea o forta de munca calificata si cu abilitati cerute pe piata muncii locale. Realizarea acestui proiect prin intermediul Facultatii de Inginerie din Braila, va avea implicatii benefice atat direct cat si indirect asupra comunitatii locale prin imbunatatirea masurilor active luate pentru incurajarea fortei de munca calificate. Se apreciaza ca efectul pozitiv al proiectului va avea eficacitate maxima dupa 12 luni, deoarece pe deoparte facultatea va continua activitatea de pregatire specifica din domeniul proiectului prin cursuri de masterat adresate absolventilor de invatamant superior, pe de alta parte dotarile acumulate vor permite obtinerea in timp de noi licente software educationale de ultima generatie, care la randul lor vor determina organizarea de alte cursuri de formare profesionala in pas cu noile evolutii ale tehnologiei.